Jest to naturalny sok z owoców z dodatkiem cukru. Pigwa ma specyficzny, lekko cierpki smak. Aby go zneutralizować, do wyciągu z owoców należy dodać słodzik. Nie musi być to cukier! Bardzo dobrze smakuje też syrop z pigwy z miodem.
Jak zrobić syrop z pigwy? Nie ma jednego, uniwersalnego przepisu. Nasz należy do jednych z najprostszych! Bez gotowania, bez przecierania i przeciskania. Potrzeby jest tylko czas. Przygotuj:
Ilość cukru podana jest orientacyjnie. Jeśli chcesz uzyskać bardziej słodki syrop, należy dodać go więcej.
Warto dodać syrop z pigwy do herbaty. Wzbogaci to jej smak. Poza tym jest to świetny sposób na rozgrzanie. Wykonuje się go dokładnie tak samo, jak zwykły syrop. W tym przypadku można też z powodzeniem wykorzystać pozostałe owoce. Wystarczy przełożyć większe cząstki do słoika z syropem i dodawać do herbaty.
Syrop z pigwy do herbaty na zimę pachnie obłędnie! Znowu sięgamy po przepis podstawowy, ale zamiast cukru, owoce zalewamy 200 ml płynnego miodu. Po 4 dniach sok jest gotowy. W tej wersji można pozwolić sobie na dodanie imbiru, cynamonu lub goździków. Gorąca herbata i dodany do niej syrop z pigwy na zimę to połączenie idealne. Rozgrzewa i wprowadza świąteczną atmosferę.
Syrop z pigwy idealnie komponuje się z herbatą. Nie jest to jednak jego jedyne zastosowanie.
Syrop z pigwy ma wiele ciekawych zastosowań. Warto szukać nowych połączeń smakowych i dodawać go nie tylko do herbaty czy wody.
Syrop z pigwy dobrze jest wykonać w większej ilości i przechowywać w lodówce, nawet do 3 tygodni. Wystarczy sięgnąć po niego i cieszyć się smakiem tego owocu. Z powodzeniem można też go zapasteryzować. Wystarczy przelać napój do słoików, a następnie gotować około 15 minut we wrzątku.
Syrop z pigwy to tylko jeden ze sposobów na wykorzystanie tego aromatycznego owocu. Z powodzeniem można z niego ugotować kompot lub dodać do mięsa. Coraz popularniejsze stają się też soki, dżemy i konfitury z pigwy. Wykorzystuje się nawet jej pestki do tworzenia nalewek. Warto w okresie jesiennym zainteresować się tym owocem i spróbować nowych przepisów z wykorzystaniem pigwy.